ΞΕΝΩΝΑΣ "ΕΣΤΙΑ"

ΞΕΝΩΝΑΣ "ΕΣΤΙΑ"

Στην Πρέβεζα λειτουργεί από τις 3 Ιουλίου 2000 ο Ξενώνας ‘Εστία’ , ως μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης . Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ε.Π ‘Ψυχαργώς’ Α΄Φάση , το οποίο εκφράζει την προσπάθεια για ψυχιατρική μεταρρύθμιση που υλοποιείται στη χώρα μας και απευθύνεται σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που για κάποιους υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους , είναι αποκλεισμένες ή κινδυνεύουν να αποκλεισθούν , απ’ οποιοδήποτε υγιές κομμάτι της φυσιολογικής ζωής.

Ο Ξενώνας ανήκει στο Γ.Ν Πρέβεζας και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί επτά (7) ενοίκους με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα , για διαβίωση , θεραπεία , ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κατάρτιση , με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικού βαθμού ανεξάρτητης λειτουργίας τους στην κοινότητα.

Στόχος της μετεξέλιξης του Ξενώνα ήταν η δημιουργία Προστατευόμενων Διαμερισμάτων , όπου θα μπορούν να διαμένουν κάποιοι από τους Ενοίκους , ημιαυτόνομα , με την αναγκαία παρουσία του προσωπικού ή και χωρίς αυτήν.

Ο στόχος αυτός , έγινε πραγματικότητα στις 15/10/2004 και 1//11/2004 με τη λειτουργία των δύο Διαμερισμάτων , στα πλαίσια της Β΄Φάσης του προγράμματος

« Ψυχαργώς». Διαμένουν σε αυτά στο σύνολό τους πέντε (5) ένοικοι , ηλικίας από 44 ως 68 ετών ( τέσσερις άντρες και μία γυναίκα) .

Οι ένοικοι και των Τριών Δομών είναι όλοι πρώην νοσηλευόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας , κατάγονται από τους Νομούς Πρέβεζας , Ιωαννίνων , Αιτωλοακαρνανίας , Λευκάδας και είναι ηλικίας από 25 ετών έως 68 ετών.

Η διαχείριση του Ξενώνα και των δύο Προστατευόμενων Διαμερισμάτων γίνεται σύμφωνα πάντα με την Υπουργική Απόφαση 876 /16-5-2000.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα , πως τόσο ο Ξενώνας όσο και το Νοσοκομείο γενικότερα εισέπραξαν τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα και τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης Δομής Ψυχικής Υγείας , μετά από επίσκεψη τριών Εμπειρογνωμόνων , τον Οκτώβριο του 2001.

Τέλος να επισημάνουμε πως σημαντική συμβολή στην επιτυχημένη πορεία των Δομών είχε η αποδοχή και το αγκάλιασμα τους και του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης κι Επανένταξης από την κοινότητα της πόλης της Πρέβεζας.

Η κοινωνία που τόσο κατηγορείται , είναι προέκταση της δικιάς μας συμπεριφοράς και στάσης .Το Ψυχαργώς είναι πραγματικότητα κι αποτελεί στάση ζωής. Η διαμόρφωση ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης κι απασχόλησης των ενοίκων είναι τρόπος συμπεριφοράς κι όχι πλέον , μόνο οραματισμός. Αυτό που μένει είναι να γίνει πεποίθηση του συνόλου και να έχουμε τα εργαλεία εκείνα τα οποία χρειαζόμαστε , για να προχωρήσουμε.

Γ. Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ