Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 09:08

Βραβείο αλληλεγγύης στην αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων

Γράφτηκε από τον

Συνηθίσαμε να γράφουμε για μεσαιωνικές και κοινωνικά ρατσιστικές κραυγές και αντιδράσεις εκ μέρους τοπικών "αρχόντων" και μικρών μερίδων τοπικών κοινωνιών εναντίον της εγκατάστασης δομών αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων ή μονάδων θεραπείας για χρήστες ναρκωτικών. Οι κραυγές και οι αντιδράσεις είναι τόσο αποκρουστικές και τόσο συχνές που η κίνηση του δήμου Πρέβεζας να βραβεύσει τον ξενώνα αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων "Εστία", που λειτουργεί στην πόλη, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ένα ουσιαστικό δείγμα κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας εκ μέρους των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε μία σεμνή, αλλά πλήρη νοήματος και συμβολισμού, τελετή, ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας απένειμε το βραβείο "Αναστάσιος Θεοφάνης" στον ξενώνα "Εστία", που λειτουργεί στην πόλη από το 2000 στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων "Ψυχαργώς".

Στον ξενώνα φιλοξενούνται σήμερα έξι κλινικώς αποθεραπευμένοι ψυχικώς πάσχοντες, ενώ άλλοι έξι διαβιούν σε δύο προστατευόμενα διαμερίσματα μέσα στην πόλη, πάντα στο πλαίσιο του "Ψυχαργώς". Άλλοι οκτώ κλινικώς αποθεραπευμένοι ψυχικώς πάσχοντες έχουν περάσει από τον ξενώνα και τα διαμερίσματα και οι περισσότεροι ζουν σήμερα με τις οικογένειές τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Οι σημερινοί ένοικοι του ξενώνα και των διαμερισμάτων είναι πρώην νοσηλευόμενοι του ψυχιατρικού νοσοκομείου Κερκύρας, κατάγονται από τους νομούς Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και είναι ηλικίας 30 - 65 ετών.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην "Α" ο επιστημονική υπεύθυνη του ξενώνα Βάσω Μπόρου, ψυχολόγος, οι ένοικοι ψυχικώς πάσχοντες έχουν αναπτύξει πολύ στενή σχέση με την κοινότητα και την πόλη, πωλούν βιολογικά κηπευτικά προϊόντα που παράγουν στο εργαστήριο βιολογικής καλλιέργειας που λειτουργεί στον ξενώνα, ενώ διοργανώνουν τακτικά εκθέσεις ζωγραφικής και εκδηλώσεις μουσικής. Οι εργαζόμενοι του ξενώνα έχουν ήδη διοργανώσει μία ημερίδα με θέμα την Ψυχική Υγεία και ετοιμάζουν τη διοργάνωση μίας δεύτερης ημερίδας τον Ιούνιο με θέμα την κατάθλιψη.

Η Β. Μπόρου τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης ότι "είναι πολύ σημαντική η βράβευση αυτή, καθώς σε άλλες πόλεις δεν κατάφεραν καν να λειτουργήσουν παρόμοιοι ξενώνες, λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών".

Σημειώνεται, τέλος, ότι στον ξενώνα "Εστία" απασχολούνται 12 εργαζόμενοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, διοικητικοί, ένας γεωπόνος και ένας πρακτικός καλλιεργητής, ενώ τους ενοίκους παρακολουθεί και ένας ψυχίατρος από το νοσοκομείο.

ΑΥΓΗ, Συντάκτης : Βενιζέλος Βασίλης, Ημ/νία καταχώρησης : 03/01/2007 19:22:54

Διαβάστηκε 3587 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εργαστήριο Βιολογικής Καλλιέργειας