Παρασκευή, 30 Μαϊος 2014 05:48

Πρόσκληση ενδιαφέροντος συλλογής προσφορών για κατάθεση οικονομικών προσφορών για το έργο συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΑΑΜ) και των Μικτών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΜΕΑ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ                                                                   Πρέβεζα 28-5-2014

6η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ                                          

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-                                         Αρ. Πρωτ. 4172

ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                  

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ           

        

Tμήμα……..: Οικονομικό

 

           ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

ΠΡΟΣ   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

 

 

Πληρ………:   Μάντζιου Όλγα

Tηλ. ……….: 2682361310

Fax ………..: 26820 24837

Tαχ. Δ/νση ..: Σελεύκειας 2                    

                        481 00, Πρέβεζα

            

     ΘΕΜΑ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος συλλογής προσφορών για κατάθεση οικονομικών προσφορών για το έργο συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΑΑΜ) και των Μικτών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΜΕΑ)

ΣΧΕΤ.Η αριθμ. Πρωτ.: Δ/Σ 649-27/5/2014 απόφαση Διοικητή για έγκριση διαδικασίας συλλογής προσφορών.

 

            Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τεχνική και οικονομική προσφορά σε κλειστό φάκελο έως 02/06/2014 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ λόγω του κατεπείγοντος για το έργο της συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΑΑΜ) και των Μικτών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΜΕΑ) για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου συνολικού προϋπολογισμού 6.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οι τιμές για τα προσφερόμενα είδη θα είναι κατώτερες ή ίσες του Παρατηρητηρίου Τιμών που τηρείται από την Επιτροπή Προμηθειών (www.epromy.gr) (όπου υπάρχουν) και θα αναγράφεται και ο αντίστοιχος κωδικός:

 

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ EAAM: για τρίμηνο

Γ.Ν.Πρέβεζας: 3.000Kgr

Κ.Υ.Καναλακίου:40Kgr

Κ.Υ.Θεσπρωτικού: 20Kgr

Κ.Υ.Πάργας: 50 Kgr

Κ.Υ.Φιλιππιάδας:60 Kgr

 

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ MEA:για τρίμηνο

Γ.Ν.Πρέβεζας: 400 Kgr

 

           Τρόπος υποβολής οικονομικής προσφοράς:

Κάθε οικονομική προσφορά υποχρεωτικά θα δοθεί σε: τιμή ανά χιλιόγραμμο ( / kg ) (πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ) επί ποινή αποκλεισμού ενιαία για Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας.

Για τα ΕΙΑ-ΜΧ (ΕΑΑΜ):

Α) να δίνεται το κόστος επεξεργασίας σε €/Kgr χωρίς ΦΠΑ.

Β) να δίνεται το κόστος συλλογής-μεταφοράς των ΕΙΑ-ΜΧ εκτός της Υ.Μ. συμπεριλαμβανομένης της δευτερογενούς συσκευασίας (π.χ. χαρτοκιβωτίων τύπου HOSPITAL BOX ή άλλη πιστοποιημένη συσκευασία) η οποία και να αναφέρεται.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι κρατήσεις, αλλά δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Για τα ΕΙΑ-ΜΤΧ (ΜΕΑ):

Α) να δίνεται το κόστος επεξεργασίας σε €/Kgr χωρίς ΦΠΑ.

Β) να δίνεται το κόστος συλλογής-μεταφοράς των ΕΙΑ-ΜΧ εκτός της Υ.Μ. συμπεριλαμβανομένης της δευτερογενούς συσκευασίας και συγκεκριμένα χαρτοκιβωτίου τύπου HOSPITAL BOX κόκκινου χρώματος.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι κρατήσεις, αλλά δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Η Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τους υποψηφίους, στοιχεία απαραίτητα για την τεκμηρίωση του κανονικού ή μη, των προσφερόμενων τιμών, οι δε υποψήφιοι, υποχρεούνται να παρέχουν αυτά.

Επίσης να ληφθεί υπόψη η διάταξη του άρθρου 52 Π.Δ.60/2007 για ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές (άρθρο 55 οδηγίας 2004/18/ΕΚ).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Κριτήρια Αποδοχής & Αξιολόγησης Διαγωνιζομένων

Η αποδοχή των διαγωνιζομένων στον παρόντα διαγωνισμό θα γίνει, εφόσον και μόνο ικανοποιούνται όλα τα παρακάτω κριτήρια αποδοχής. Δηλαδή κατατεθούν αναλυτικά πιστά αντίγραφα των κατωτέρω πάρχουν διευκρινήσεις στο δεύτερο μέρος):

I) Για τη μεταφορά επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων ΕΑΑΜ & ΜΕΑ, απαιτούνται να υποβληθούν με την προσφορά του συμμετέχοντα, οι κάτωθι άδειες και λοιπά δικαιολογητικά και αφορούν τον νόμιμο κάτοχο της άδειας μεταφοράς των ΕΑΑΜ που θα υποβάλλει προσφορά μόνος του ή συμμετέχων σε Κοινοπραξία ή ένωση Εταιρειών:

α)Άδεια για συλλογή - μεταφορά ΕΑΑΜ που να καλύπτει όλη τη διαδρομή διακίνησης των αποβλήτων (πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνονται οι περιφέρειες μέσα στις οποίες και δια των οποίων θα εκτελεστεί το έργο). Η άδεια συλλογής μεταφοράς θα πρέπει να έχει εκδοθεί με την καινούρια νομοθεσία (ΚΥΑ 146163), ή εφόσον έχει εκδοθεί με την παλιά νομοθεσία (ΚΥΑ 37591/2031/2003) θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του συμμετέχοντος ότι μέχρι τις 08-05-2013 θα έχει αντικατασταθεί.

β) Υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν.1599/1986'75), όπως εκάστοτε ισχύει, με θεώρηση γνησίου υπογραφής, του νομίμου κατόχου της άδειας μεταφοράς ΕΑΑΜ στην οποία θα αναγράφεται ότι δέχεται να εκτελέσει το έργο της μεταφοράς των ΕΑΑΜ που παράγονται από τις Υγειονομικές Μονάδες που ανήκουν στην Αναθέτουσα Αρχή σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ 146163 και ότι διαθέτει το απαιτούμενο εκπαιδευμένο προσωπικό για να εκτελέσει το έργο της μεταφοράς των ΕΑΑΜ της Αναθέτουσας Αρχής σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ 146163.

γ) Υπεύθυνη δήλωση της παρ.4 του άρθρου 8 του ν.1599/1986'75), όπως εκάστοτε ισχύει, με θεώρηση γνησίου υπογραφής, του νομίμου κατόχου της άδειας μεταφοράς ΕΑΑΜ στην οποία να δηλώνεται ότι διαθέτει δύο κατ' ελάχιστον οχήματα μεταφοράς, τα οποία είναι ειδικά, τελείως κλειστά, στεγανά, να έχουν δυνατότητα ψύξης < C, δεν φέρουν μηχανισμό συμπίεσης, επιτρέπουν την ασφαλή μεταφορά των ΕΑΑΜ, μπορούν να πλένονται και να απομένονται εύκολα και διαθέτουν διευκολύνσεις για την ατομική προστασία του οδηγού και των χειριστών.

δ) Βεβαίωση αποδέκτη της αδειοδοτημένης σταθερής μονάδας επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων μολυσματικού χαρακτήρα ότι δέχεται προς επεξεργασία τα μολυσματικά απόβλητα της Αναθέτουσας Αρχής, από την αδειοδοτημένη εταιρεία μεταφοράς ΕΑΑΜ, με συνημμένα αντίγραφα της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Ο.) και της άδειας λειτουργίας της σταθερής μονάδας επεξεργασίας ΕΑΑΜ σε ισχύ.

ε) Ασφαλιστήριο συμβόλαιο του νομίμου κατόχου της άδειας μεταφοράς ΕΑΑΜ με ασφαλιστική εταιρεία για ασφάλιση της αστικής ευθύνης και κάλυψης ζημιών προς τρίτους και το περιβάλλον σε ισχύ.

στ) Σύμβαση του νομίμου κατόχου της άδειας μεταφοράς ΕΑΑΜ με πιστοποιημένο Σύμβουλο Ασφαλείας για την Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) σύμφωνα με την ΚΥΑ64834/5491/2000 (ΦΕΚ 1350/B').

ζ) Άδεια κυκλοφορίας των Οχημάτων που σαφώς να αναφέρεται η χρήση τους για μεταφορά μολυσματικών αποβλήτων, καθώς και τα αναγκαία πιστοποιητικά ADR και ATP, σύμφωνα με τοΕΚ 948Β/22-5-2008 και την απόφαση με αριθμό πρωτ. Α3/28216/2567 από 21-5-2009).

η) Πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης κατά ADR, των οδηγών που θα διενεργούν την μεταφορά των αποβλήτων, καθώς και το αποδεικτικό για τη σχέση των οδηγών με την εταιρεία ναγγελία πρόσληψης ΟΑΕΔ και ΑΠΔ ΙΚΑ τελευταίου τριμήνου).

Για την κάλυψη των αναγκών εκτέλεσης της σύμβασης, απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων τουλάχιστον δύο (2) οδηγών που φέρουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά καθώς και επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης.

θ) Υπεύθυνη δήλωση της παρ.4 του άρθρου 8 του ν.1599/1986'75), όπως εκάστοτε ισχύει, με θεώρηση γνησίου υπογραφής της αδειοδοτημένης εταιρείας μεταφοράς ΕΑΑΜ, με την οποία θα δεσμεύεται ότι θα παρέχει τουλάχιστον δύο φορτηγά ψυγεία πιστοποιημένα κατά ADR και δύο (2) οδηγούς πιστοποιημένους κατά ADR καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

ι) Ο νόμιμος κάτοχος της άδειας συλλογής–μεταφοράς των ΕΑΑΜ, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση κατά ISO 9001:2008 για την συλλογή – μεταφορά επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα.

κλα τα ανωτέρω έγγραφα να είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ Η.Π. 146163 με τα παρατήματα της καθώς και σε κάθε άλλη διάταξη για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, όπως ισχύουν σήμερα.

II) Για την επεξεργασία των ΕΑΑΜ, απαιτούνται να υποβληθούν με την προσφορά του συμμετέχοντα, οι κάτωθι άδειες και λοιπά δικαιολογητικά και αφορούν τον νόμιμο κάτοχο της άδειας επεξεργασίας των ΕΑΑΜ, που θα υποβάλλει προσφορά μόνος του ή συμμετέχων σε Κοινοπραξία ή ένωση εταιρειών ή εταιρία συλλογής–μεταφοράς που διαθέτει σύμβαση με πιστοποιημένη εταιρία επεξεργασίας ΕΑΑΜ.

α) Άδεια λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας.

β) Έγκριση περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με τον Ν.1650/1986 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.3010/2002 και Ν.4014/2011 και όπως ισχύει σήμερα.

γ) Υπεύθυνη δήλωση που να δηλώνεται ότι ο ανάδοχος θα επιληφθεί της διαχείρισης του τελικού προϊόντος, ότι με δική του ευθύνη θα μεταφέρει το τελικό προϊόν στον πλησιέστερα ΧΥΤΑ ή σε άλλο χώρο, όπου θα επιτρέπεται η διάθεση του και ότι σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά και η τελική διάθεση των επεξεργασμένων ΕΑΑΜ θα γίνεται βάσει της ΚΥΑ 146163 όπως ισχύει σήμερα.

δ) Βεβαίωση τελικού αποδέκτη (ΧΥΤΑ), ότι αποδέχεται τα αποστειρωμένα απόβλητα προς διάθεση στο ΧΥΤΑ.

ε) Προσόντα στελέχωσης του αναγκαίου και εξειδικευμένου επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού, βοηθητικού προσωπικού που θα λειτουργεί την μονάδας επεξεργασίας αποστείρωσης, ώστε αυτή να λειτουργεί με τους πλέον σύγχρονους κανόνες της επιστήμης και τεχνολογίας. Το σύνολο του προσωπικού της μονάδας θα πρέπει να είναι κατάλληλα ειδικευμένο, εκπαιδευμένο και νομίμως ασφαλισμένο.

Για την επεξεργασία των ΜΕΑ, απαιτούνται να υποβληθούν με την προσφορά του συμμετέχοντα, οι κάτωθι άδειες και λοιπά δικαιολογητικά και αφορούν τον νόμιμο κάτοχο της άδειας επεξεργασίας των ΜΕΑ, που θα υποβάλλει προσφορά μόνος του ή συμμετέχων σε Κοινοπραξία ή ένωση εταιρειών ή εταιρία συλλογής–μεταφοράς που διαθέτει σύμβαση με πιστοποιημένη εταιρία επεξεργασίας ΕΑΑΜ.

α) Άδεια λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας.

β) Έγκριση περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με τον Ν.1650/1986 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.3010/2002 και Ν.4014/2011 και όπως ισχύει σήμερα.

ε) Προσόντα στελέχωσης του αναγκαίου και εξειδικευμένου επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού, βοηθητικού προσωπικού που θα λειτουργεί την μονάδας επεξεργασίας αποτέφρωσης, ώστε αυτή να λειτουργεί με τους πλέον σύγχρονους κανόνες της επιστήμης και τεχνολογίας. Το σύνολο του προσωπικού της μονάδας θα πρέπει να είναι κατάλληλα ειδικευμένο, εκπαιδευμένο και νομίμως ασφαλισμένο.

 

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΟΥ

Περιγραφή έργου: Συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (EAAM) από τον ψυκτικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και των τεσσάρων Κέντρων Υγείας (Θεσπρωτικού, Φιλιππιάδας, Καναλακίου και Πάργας) στην σταθερή μονάδα επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων μολυσματικού χαρακτήρα και επεξεργασία τους.

 

  1. I.ΣΥΛΛΟΓΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΑΑΜ & ΜΕΑ

1. Τα διαχωρισμένα EAAM, θα τοποθετούνται σε υποδοχείς κίτρινου χρώματος. Τα αιχμηρά ή κοφτερά απόβλητα θα τοποθετούνται προηγουμένως σε άκαμπτες ανθεκτικές συσκευασίες μιας χρήσεως (ΚΥΑ Η.Π. 146163).

Σε περίπτωση που ο ανάδοχος προτείνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων περιεκτών, ως δευτερεουσα συσκευασία θα πρέπει αυτοί να μην έχουν υποστεί βλάβη (καταπόνηση, φθορά, θραύση) και να έχουν υποστεί σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση από την εγκατάσταση παραλαβής πριν την επαναχρησιμοποίησή τους, αναφέροντας τη διαδικασία που ακολουθείται και τα μέσα που χρησιμοποιούνται. Στην περίπτωση αυτή θα διατίθενται για την εκτέλεση του έργου συλλογής - μεταφοράς από τον ανάδοχο, δίχως πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Οι κάδοι θα είναι πιστοποιημένοι κατά ADR και θα απολυμαίνονται καταλλήλως από τον ανάδοχο μετά από κάθε χρήση λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1275–99 και ΕΛΟΤ ΕΝ 1276–98. Να κατατεθούν επίσης και τα σχετικά πιστοποιητικά ADR και ΕΛΟΤ.

Κάθε συμμετέχον θα πρέπει να αναλύει τον προτεινόμενο τρόπο – μεθοδολογία συλλογής – μεταφοράς, καθώς και τους δεύτερους (εξωτερικούς) υποδοχείς που θα διαθέσει στις Υγειονομικές Μονάδες για τη συσκευασία - μεταφορά των ΕΑΑΜ.

Τα διαχωρισμένα MEA θα τοποθετούνται σε υποδοχείς κόκκινου χρώματος, χαρτοκυτία με εσωτερική πλαστική επένδυση τύπου HOSPITAL BOX (των οποίων η μεγαλύτερη διάσταση -στερεά διαγώνιος του κυτίου- δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 75cm) και τα οποία θα είναι συσκευασμένα σε πλαστική κόκκινη σακούλα από συνθετικό υλικό, πλην PVC.

Στο εσωτερικό των χαρτοκυτίων θα είναι συσκευασμένα τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα σε πλαστική σακούλα από συνθετικό υλικό, πλην PVC και με ειδικό κλείστρο ασφαλείας, των οποίων το πάχος και η μηχανική αντοχή θα εγγυάται την αδιαπερατότητα και τη στεγανότητα της συσκευασίας.

 

Για τη συσκευασία τους θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του εθνικού και κοινοτικού δικαίου που ισχύουν για τα επικίνδυνα εμπορεύματα και οι οποίες βασίζονται στις εξής απαιτήσεις: της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τις Οδικές μεταφορές (Accord European relative au transport international des merchandises Dangereuses par RouteADR), του Διεθνούς Κώδικα Θαλασσίων Μεταφορών (International Maritime Organization/International Maritime Dangerous Goods Code-IMO/IMDG), του Κανονισμού για τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (RID), της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (International Air Transport Association-IATA) και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organisation-ICAO), ανάλογα τον τρόπο μεταφοράς και όπου απαιτείται. Προϋπόθεση της ασφαλούς συσκευασίας αποτελεί η ταξινόμηση των αποβλήτων ως προς την επικινδυνότητά τους, και κλάση και αριθμό UN.

 

2.   Συχνότητα φόρτωσης το ανώτερο μία φορά την εβδομάδα από το Νοσοκομείο και μία φορά κάθε μήνα ή και περισσότερες αν απαιτηθεί από τα Κέντρα Υγείας (ανάλογα με την χωρητικότητα του ψυγείου).

Σε έκτακτες περιπτώσεις κατόπιν συνεννόησης σύμφωνα με την {ΚΥΑ146163}.

3. Η προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων πρέπει να γίνεται σε ψυκτικό θάλαμο (για το Γ.Ν.Πρέβεζας) κατάλληλων προδιαγραφών και σε καταψύκτες (για τα Κέντρα Υγείας)σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 146163, το οποίο εάν δεν διαθέτει το Νοσοκομείο θα πρέπει να το διαθέσει ο ανάδοχος.

4 ανάδοχος εταιρεία πρέπει να έχει ιδιόκτητα φορτηγά εγκεκριμένα για τον σκοπό αυτό και οι οδηγοί να έχουν πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης για την μεταφορά των επικίνδυνων εμπορευμάτων (Νοσοκομειακά απορρίμματα) κατά ADR. Παράλληλα, να κατατίθεται και έκθεση ελέγχου κατά ATP.

5. Το Νοσοκομείο δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραλείψεις του εργολάβου ο οποίος αναλαμβάνει πλήρως την αστική ευθύνη του έργου. Καταθέτει επίσης ασφάλεια αστικής ευθύνης προς τρίτους και το περιβάλλον για την σταθερή μονάδα επεξεργασίας.

6. Η τιμολόγηση θα γίνεται μετά το πέρας κάθε δρομολογίου ή στο τέλος κάθε μήνα ανεξάρτητα από την ημερομηνία πραγματοποίησης κατόπιν συνεννόησης.

7. Η ζύγιση στο Νοσοκομείο πραγματοποιείται σε ζυγό του ιδρύματος και στα Κέντρα Υγείας με ζυγό του αναδόχου. Ο ανάδοχος να ζυγίζει και να καταγράφει την ποσότητα των αποβλήτων, παρουσία Επιτροπής της Υγειονομικής Μονάδας. Επιπλέον να αποδεικνύει τον ετήσιο έλεγχο των θερμομέτρων, μανομέτρων και λοιπού καταγραφικού εξοπλισμού του.

8. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 146163 τα άπόβλητα που μεταφέρονται και επεξεργάζονται εκτός ΥΜ, θα πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφο έντυπο αναγνώρισης, το οποίο θα περιέχει τουλάχιστον τις πληροφορίες που αναφέρονται στο προτεινόμενο υπόδειγμα του Πίνακα 1 και 2 του Παραρτήματος 4 της ΚΥΑ. Το συνοδευτικό αυτό έγγραφο θα παράγεται σε τέσσερα (4) αντίγραφανα (1) για την παραγωγό ΥΜ, ένα (1) για το μεταφορέα, ένα (1) για τη μονάδα επεξεργασίας, ένα (1) για την οικεία Περιφέρεια και υποχρεωτικά θα αρχειοθετείται, ως αποδεικτικό της διαχείρισης των αποβλήτων. Το έντυπο αυτό θα αποτελεί παράλληλα βεβαίωση για τη διαχείριση των αποβλήτων των ΥΜ.

9. Ο ανάδοχος κατά την παραλαβή των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων από την υγειονομική μονάδα θα διεξάγει έλεγχο με κατάλληλη συσκευή ανίχνευσης για ραδιενεργά υλικά. Ελέγχεται ο κάθε περιέκτης χωριστά. Σε περίπτωση που βρεθεί χαρτοκιβώτιο με ραδιενεργό υλικό που δεν είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων (ραδιενέργεια κιβωτίου>3Χ ραδιενέργεια περιβάλλοντος) το κιβώτιο δεν παραλαμβάνεται και επιστρέφεται στην υγειονομική μονάδα. Επίσης, να εφαρμόζονται τα οριζόμενα από την ΕΕΑΕ και για κάθε εγκατάσταση επεξεργασίας ΕΙΑ.

 

  1. II.Μεταφορά των EAAM & ΜΕΑ εκτός της Υγειονομικής Μονάδας
  2. 1.Για τη μεταφορά των αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων εκτός της Υγειονομικής μονάδας εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο κεφάλαιο 1 παρ.1.2 της κοινής υπουργικής απόφασης 24944/1159/2006 για τα Επικίνδυνα Απόβλητα (Ε.Α.)
  3. 2.Κατά τη συλλογή και μεταφορά τους εκτός της Υγειονομικής Μονάδας, τα επικίνδυνα απόβλητα-αμιγώς μολυσματικά πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφο έντυπο αναγνώρισης. Το έντυπο αυτό θα συνοδεύει τα απόβλητα σε κάθε εργασία συλλογής και μεταφοράς τους εντός του εθνικού χώρου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 της ΚΥΑ 146163/2012 και στο Κεφ 6 του Παραρτήματος Ι της ίδιας ΚΥΑ. Η μορφή του θα είναι αυτή που παρουσιάζεται στην παρ. 6.2 του Παραρτήματος Ι.
  4. 3.Για τις οδικές μεταφορές των αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων θα πρέπει να εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην ADR. Ο οδηγός που θα εκτελεί τη μεταφορά θα πρέπει να είναι κάτοχος του ισχύοντος πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης ADR, αντίστοιχου των μεταφερόμενων υλικών.
  5. 4.Τα οχήματα μεταφοράς των αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με άδεια κυκλοφορίας φορτηγών ΙΧ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Υ.Α. 11383/840/2007 «Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης σε κατόχους άδειας συλλογής-μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων» όπως τροποποιήθηκε από την Υ.Α. Α1/οι/27683/2320/2008.
  6. 5.Τα οχήματα μεταφοράς των αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων θα πρέπει να πληρούν τις εξής απαιτήσεις:

5.1   Να είναι κατάλληλα εφοδιασμένα με πιστοποιητικό έγκρισης ADR, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 104/1999 όπως τροποποιήθηκε από τις διατάξεις της ΚΥΑ 19403/1388/08/2008 και ισχύει, εφόσον απαιτείται

5.2. Να φέρουν κατάλληλη σήμανση, το διεθνές σήμα κινδύνου το οποίο να επιδεικνύεται σε εμφανές σημείο

5.3. Να είναι κατάλληλου μεγέθους σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.

5.4. Κατ’ ελάχιστον, να είναι τελείως κλειστά, στεγανά, να έχουν δυνατότητα ψύξης ≤8οC, να μη φέρουν μηχανισμό συμπίεσης, να επιτρέπουν ασφαλή μεταφορά, να μπορούν να πλένονται και να απολυμαίνονται εύκολα και να διαθέτουν διευκολύνσεις για την ατομική προστασία του οδηγού και των χειριστών

5.5. Να υπάρχει διάφραγμα μεταξύ της καμπίνας του οδηγού και του σώματος του οχήματος που να διασφαλίζει την ασφάλεια διατήρησης του φορτίου σε περίπτωση σύγκρουσης

5.6. Να διαθέτουν κατάλληλο σύστημα ασφαλείας το οποίο να εξασφαλίζει τη μη μετακίνηση του φορτίου κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του

5.7. Να υπάρχει χωριστό διαμέρισμα για τον εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης

5.8. Να διαθέτουν στρογγυλεμένες εσωτερικές γωνίες προς αποφυγή κατακράτησης υγρών διαρροών

5.9. Να διαθέτουν κατάλληλο προστατευτικό ιματισμό, εργαλεία και απολυμαντικό μαζί με τους ειδικούς δείκτες για συλλογή και εξέταση των υγρών διαρροών

5.10. Να έχουν βιβλίο καταγραφής των στοιχείων με τις βάρδιες των μεταφορέων αποβλήτων

5.11. Να μη χρησιμοποιούνται για μεταφορά άλλων υλικών ή αποβλήτων

5.12. Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά το πέρας κάθε φορτοεκφόρτωσης στις εγκαταστάσεις των αποδεκτών, ώστε να διατηρούνται σε άριστη υγειονομική κατάσταση, και να τους επιδίδεται σχετική βεβαίωση απολύμανσης κατά την απομάκρυνσή τους από τις εγκαταστάσεις των αποδεκτών

5.13. Σε περίπτωση χρήσης των οχημάτων μεταφοράς αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων και για μεταφορά άλλων επικίνδυνων αποβλήτων, να αποδεικνύεται ή να τεκμηριώνεται ότι αυτό είναι σύμφωνο με τις διατάξεις της ADR.

 

  1. III.Επεξεργασία-Διαχείριση ΕΑΑΜ εκτός της Υγειονομικής Μονάδας
  2. 1.Οι διαδικασίες αποστείρωσης να ακολουθούν τα προβλεπόμενα στο πρότυπο του ΕΛΟΤ αρ. 12740/00 (ο ανάδοχος να διαθέτει πιστοποιητικό του ΕΛΟΤ).
  3. 2.Σχετικά με το επιθυμητό επίπεδο αποστείρωσης και τους μικροοργανισμούς δείκτες που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να ακολουθηθούν τα όσα περιγράφονται στην ΚΥΑ 146163/2012, Παράρτημα Ι Κεφ. 4 παρ
  4. 3.Ο ανάδοχος να τεμαχίζει τα απόβλητα στον ίδιο χώρο που γίνεται η αποστείρωση, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα και οι διαστάσεις τους να μην υπερβαίνουν τα 2 cm.
  5. 4.Να πραγματοποιείται έλεγχος με τη χρήση κατάλληλων δεικτών (χημικών και βιολογικών) της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας που εφαρμόζεται (πρότυπα ΕΛΟΤ, σειρά ΕΝ866, όπως αυτά αντικαταστάθηκαν από τα πρότυπα ΕΝ11138),        για κάθε φορτίο (ποσότητα) που υπόκειται στη διαδικασία αυτή.
  6. 5.Οι βιολογικοί δείκτες που θα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της χρησιμοποιούμενης μεθόδου πρέπει να ακολουθούν τα προβλεπόμενα στη σειρά προτύπων του ΕΛΟΤ αρ.11138/07 (τεύχη 01-05). Αν η αποστείρωση δεν είναι αποτελεσματική ο ανάδοχος θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία μέχρι να επιτευχθεί η αποτελεσματική επεξεργασία των αποβλήτων. Οι προαναφερόμενοι έλεγχοι θα πρέπει να διενεργούνται υπό την εποπτεία του τεχνικού υπευθύνου της μονάδας επεξεργασίας, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα επιστημονικά προσόντα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να στέλνουν στην Υγειονομική Μονάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα των καταγραφών όλων των μετρήσεων των φορτίων που επεξεργάστηκαν και προέρχονται από τη συγκεκριμένη Υγειονομική Μονάδα.
  7. 6.Τα όποια εκπεμπόμενα αέρια και παραγόμενα υγρά, αν προκύπτουν, κατά τη διαδικασία της αποστείρωσης, να απομακρύνονται ή να υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία, ώστε να καθίστανται ακίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
  8. 7.Η κατεργασία των αποβλήτων να γίνεται σε τέτοιες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης και για τέτοιο χρονικό διάστημα ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της μεθόδου (τελικό μικροβιακό φορτίο παρεμφερές με αυτό των οικιακών αποβλήτων).
  9. 8. Η μονάδα επεξεργασίας να διαθέτει καταγραφικά συστήματα μέτρησης και ελέγχου όλων των λειτουργιών (π.χ. θερμόμετρα, μανόμετρα κ.), για την συνεχή καταγραφή της θερμοκρασίας, της πίεσης, του χρόνου και γενικά των παραμέτρων της διαδικασίας της αποστείρωσης.
  10. 9. Αν πρόκειται για κινητή μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων να τοποθετείται σε συγκεκριμένο, ειδικά καθορισμένο από την Υγειονομική Μονάδα χώρο, ο οποίος θα διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής (δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης κ.α.).
  11. 10.Οι σταθερές εγκαταστάσεις αποστείρωσης να διαθέτουν ειδικές εγκαταστάσεις για αυτή τη χρήση οι οποίες θα βρίσκονται εντός κατάλληλα διαμορφωμένου κτιριακού χώρου.
  12. 11.Να γίνεται απολύμανση των μέσων με τα οποία μεταφέρονται τα απόβλητα και των αποθηκευτικών χώρων αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1275-99 και ΕΛΟΤ ΕΝ 1276-98.
  13. 12.Ο φορέας λειτουργίας της εγκατάστασης αποστείρωσης θα πρέπει να εφαρμόζει συγκεκριμένο διάγραμμα λειτουργίας, το        οποίο θα αναφέρει   θερμοκρασία, πίεση, τύπο συσκευασίας, χρόνος παραμονής στη θερμοκρασία αποστείρωσης, αποδεκτή περιεκτικότητα των αποβλήτων σε υγρασία, μέγιστο φορτίο που μπορεί ανά κύκλο εργασίας να δεχτεί ο συγκεκριμένος εξοπλισμός.
  14. 13.Ο φορέας λειτουργίας της εγκατάστασης αποστείρωσης θα πρέπει να εφαρμόζει έλεγχο και ημερήσια καταγραφή σε κάθε κύκλο εργασίας του είδους και της ποσότητας των αποβλήτων προς επεξεργασία, των διαγραμμάτων θερμοκρασίας, της πίεσης και χρόνου παραμονής τους στη μέγιστη θερμοκρασία επεξεργασίας.
  15. 14.Ο φορέας λειτουργίας της εγκατάστασης αποστείρωσης θα πρέπει να πραγματοποιεί ετήσιο έλεγχο των θερμομέτρων, μανομέτρων και λοιπού καταγραφικού εξοπλισμού.
  16. 15.Ο φορέας λειτουργίας της εγκατάστασης αποστείρωσης θα πρέπει να εφαρμόζει το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 12347-97 (κατηγοριοποίηση, ικανότητα καθαρισμού, ικανότητα αποστείρωσης, στεγανότητα διαρροών).
  17. 16.Ο ανάδοχος να συνεργάζεται με τον   υπεύθυνο της Υγειονομικής Μονάδα (υπάλληλος αρμόδιος για την παράδοση και ορισμένος από την Υπηρεσία) για τη συμπλήρωση του συνοδευτικού Εντύπου Αναγνώρισης των ΕΑΑΜ (Η.Π. 146163) του οποίου και κρατάει αρχείο μαζί με τα στοιχεία λειτουργίας της εγκατάστασης του, τις αναλύσεις και μετρήσεις των διενεργούμενων ελέγχων, της επεξεργασίας και της αξιολόγησής τους, για τουλάχιστον 10 έτη. Αντίγραφο συνοδευτικού Εντύπου Αναγνώρισης παραδίδει ο ανάδοχος στην εγκατάσταση επεξεργασίας των ΕΑΑΜ στο φορέα υποδοχής για τελική διάθεση των αποστειρωμένων αποβλήτων (ΧΥΤΑ). Αντίγραφο του Εντύπου Αναγνώρισης παραδίδει ο ανάδοχος και στο φορέα επεξεργασίας όπου οδηγούνται τα απόβλητα για αποστείρωση, έτσι ώστε να μπορεί να ζητηθεί από την Υ.Μ., βεβαίωση παραλαβής της εκάστοτε ποσότητας προς επεξεργασία μετά την αποστείρωση, ως επίσης σχετικό έντυπο του τελικού προϊόντος.
  18. 17.Η αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης και της διαδικασίας αποστείρωσης κατά τη διάρκεια της τακτικής διαχείρισης, θα πρέπει να επαληθεύονται στο χώρο της αποστείρωσης, με τη χρήση βιολογικών δεικτών, που πληρούν τις απαιτήσεις των προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ σειρά 866-97, όπως αυτά αντικαταστάθηκαν από το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ11138. Οι βιολογικοί δείκτες θα είναι τουλάχιστον ένας για κάθε 200 λίτρα ωφέλιμου όγκου του θαλάμου αποστείρωσης, με ελάχιστο αριθμό τριών βιολογικών δεικτών. Αν η αποστείρωση δεν είναι αποτελεσματική ο ανάδοχος θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία έως ότου επιτευχθεί η αποτελεσματική επεξεργασία των αποβλήτων. Οι προαναφερόμενοι έλεγχοι θα πρέπει να διενεργούνται υπό την εποπτεία του υγειονομικού υπευθύνου της Υ.Μ. και σε περίπτωση που πρόκειται για εγκαταστάσεις εκτός της ΥΜ, υπό την εποπτεία του τεχνικού υπευθύνου. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να στέλνουν στην ΥΜ ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα των καταγραφών όλων των μετρήσεων των φορτίων που επεξεργάστηκαν και προέρχονται από τη συγκεκριμένη ΥΜ. Η Υ.Μ μπορεί να διεξάγει απροειδοποίητους ελέγχους επί τόπου στην εγκατάσταση επεξεργασίας των αποβλήτων της, προκειμένου να διαπιστώσει την ορθή τήρηση της διαχείρισης των ΕΑΑΜ.
  19. 18.Ο ανάδοχος οφείλει να τηρεί βιβλία καθημερινής λειτουργίας και ελέγχου της εγκατάστασης, με βάση τα οποία καταρτίζουν ετήσια έκθεση. Οι μετρήσεις καταγράφονται στο βιβλίο λειτουργίας και ελέγχου της εγκατάστασης θεωρημένο από της αρμόδια Νομαρχιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
  20. 19.Ο ανάδοχος να ζυγίζει και να καταγράφει την προς αποστείρωση ποσότητα αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων (ΕΙΑ) παρουσία Επιτροπής της Υγειονομικής Μονάδας σε ζυγό που διαθέτει ο φορέας.
  21. 20.Επιπλέον να αποδεικνύει τον ετήσιο έλεγχο των μανομέτρων και του λοιπού καταγραφικού εξοπλισμού του.
  22. 21.Στη εγκατάσταση θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη προσωρινής αποθήκευσης των προς αποτέφρωση αποβλήτων μέχρι τρείς (3) ημέρες σε θερμοκρασία ≤5 οC σε κατάλληλα ψυγεία, είτε λόγω λειτουργικών αναγκών, είτε λόγο βλάβης της μονάδας αποτέφρωσης ή αποστείρωσης είτε λόγω αναγκαίων έργων συντήρησης.
  23. 22.Τα αποστειρωμένα απόβλητα να τοποθετούνται από το προσωπικό του αναδόχου, σε ανθεκτικούς   υποδοχείς κίτρινου χρώματος, που προμηθεύεται ο ίδιος, στους οποίους αναγράφεται ο τίτλος «Αποστειρωμένα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μολυσματικού χαρακτήρα», η ονομασία του φορέα αποστείρωσης, η ονομασία της Υγειονομικής Μονάδας και η ημερομηνία αποστείρωσης (ΚΥΑ 146163).
  24. 23.Ο ανάδοχος να διαθέτει για τη συλλογή-μεταφορά-τυχόν προσωρινή αποθήκευση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων μολυσματικού τύπου, που προορίζονται για ή έχουν υποστεί αποστείρωση, άδεια από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης ΠΕΩ. και σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Υγείας της οικείας Περιφέρειας, εφόσον η μεταφορά γίνεται εντός της Περιφέρειας. Σε περίπτωση που η μεταφορά γίνεται σε περισσότερες από μια Περιφέρειες, η άδεια χορηγείται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η αποστείρωση των ΕΑΑΜ να γίνει από κινητή μονάδα, εντός του χώρου της Υγειονομικής Μονάδας (Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας), είναι η Υγειονομική Μονάδα να διαθέτει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
  25. 24.Σε περίπτωση που ο συμμετέχων πρόκειται να συνεργαστεί με μεταφορική εταιρεία για την εκτέλεση μέρους του έργου της μεταφοράς των αποβλήτων, τότε   απαιτείται να κατατεθεί γνήσιο αντίγραφο της μεταξύ τους σύμβασης.

 

  1. IV.Επεξεργασία-Διαχείριση ΜΕΑ εκτός της Υγειονομικής Μονάδας
  2. 1.Ο ανάδοχος να συνεργάζεται με τον υπεύθυνο της Υγειονομικής Μονάδας (υπάλληλος αρμόδιος για την παράδοση και ορισμένος από την Υπηρεσία) για τη συμπλήρωση του συνοδευτικού Εντύπου Αναγνώρισης των ΜΕΑ του οποίου και κρατάει αρχείο μαζί με τα στοιχεία λειτουργίας της εγκατάστασης του, τις αναλύσεις και μετρήσεις των διενεργούμενων ελέγχων, της επεξεργασίας και της αξιολόγησής τους, για τουλάχιστον 10 έτη. Αντίγραφο συνοδευτικού Εντύπου Αναγνώρισης παραδίδει ο ανάδοχος στην εγκατάσταση επεξεργασίας των ΜΕΑ στο φορέα υποδοχής για αποτέφρωση.
  3. 2.Για την εφαρμογή της μεθόδου αυτής πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, όροι, περιορισμοί και οριακές τιμές από την αποτέφρωση επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνα με το Άρθρο 6 της ΚΥΑ 22912/117/2005 ≪Μέτρα και όροι για τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος από την αποτέφρωση των αποβλήτων≫, όπως εκάστοτε ισχύει.
  4. 3.Οι τεχνικές προδιαγραφές για την εφαρμογή της μεθόδου των εγκαταστάσεων αποτέφρωσης ΕΑ προβλέπονται στο Άρθρο 6 της ΚΥΑ 22912/117/2005, όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και στο Παραρτ. Ι, Κεφ 4, παραγρ. 4.2.2. της ΚΥΑ 146163/2012.
  5. 4.Για τη διαχείριση των ξηρών υπολειμμάτων καύσης θα πρέπει να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 της ΚΥΑ 22912/117/2005, όπως εκάστοτε ισχύει, και επιπλέον τα όσα περιγράφονται στο Παραρτ. Ι, Κεφ 4, παραγρ. 4.2.3.4 της ΚΥΑ 146163/2012.
  6. 5.Ο ανάδοχος να ζυγίζει και να καταγράφει κατά την παραλαβή την προς αποτέφρωση ποσότητα μικτών επικίνδυνων αποβλήτων, παρουσία Επιτροπής της Υγειονομικής Μονάδας.
  7. 6.Στην εγκατάσταση θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη προσωρινής αποθήκευσης των προς αποτέφρωση αποβλήτων, για τουλάχιστον 3 μέρες σε θερμοκρασία ≤5οC σε κατάλληλα ψυγεία, είτε λόγω λειτουργικών αναγκών, είτε λόγο βλάβης της μονάδας αποτέφρωσης, είτε λόγω αναγκαίων έργων συντήρησης. Θα πρέπει να υπάρχει και εφεδρικός εξοπλισμός επεξεργασίας ή να αποδεικνύεται ο τρόπος αντιμετώπισης τυχόν προβλήματος στον εξοπλισμό επεξεργασίας της μονάδας.

 

 

 

                                                                                         Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

 

                                                                                                   ΑΥΔΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστηκε 1157 φορές